Kommunalt eierskap viktig for sysselsetting

Av daglig leder i Samvirkene, Janne Log, publisert i Kommunal Rapport
Publisert: torsdag 28. mai 2020

Endelig vet vi hva den norske befolkningen mener om eierskap. Hvem vil vi skal eie Norge? Og hvorfor mener nordmenn eierskap er viktig?

Nordmenn mener nasjonalt eierskap er viktig. Kun 3 prosent fortrekker utenlandsk eierskap, viser en fersk opinionsundersøkelse fra Ipsos.

Vi mener eierskap er viktig for den økonomiske utviklingen av landet (82 prosent), for norske lokalmiljø (78 prosent) og for sysselsettingen i Norge (76 prosent).

Statlig eierskap, fylkeskommunalt, kommunalt og samvirke eierskap forbindes motstandsdyktighet mot dårlige tider, varige arbeidsplasser og kunnskap og kompetanse i Norge

Funnene er kanskje ikke så overraskende. Norge har hatt stor suksess med nasjonalt eierskap både innen energi og olje. Det er for eksempel bare femti år siden vi første gang fant olje gjennom prøveboring. Siden da har vi bygget opp et stort, internasjonalt oljeselskap og en stor leverandør- og supplyindustri. Den norske stat tar en stor del av inntekten fra petroleumsvinningen, det norske oljefondet er verdens største statlige fond og vi har et meget kompetent styringssystem. Norge beholdt et nasjonalt, bredt og langsiktig eierskap, ble en rik nasjon og utviklet den norske modellen.

Og den norske modellen er et av verdens beste samfunn. Den ­sikrer dessuten at store, viktige og nødvendige reformer kan gjennomføres før problemene blir store og uhåndterlige. Den norske modellen bygger på liten ulikhet, mangfold, samarbeid og felleskap. Liten ulikhet og høy tillit er viktige drivere til lykke og forklaringen på hvorfor Norge år etter år blir kåret til å være blant de lykkeligste landene i verden. I år ble Norge kåret til det femte lykkeligste landet i verden, bare slått av Finland, Danmark, Sveits, Island (Wold Happiness Report).

Den norske modellen kan være en del av forklaringen på hvorfor de selskapene som har best omdømme er Coop, Tine, NRK, Vinmonopolet og Felleskjøpet (Ipsos årlige omdømmekåring), er statlig eide eller samvirke eide.

De aksjonæreide selskapene skåret høyt på at de vil være lønnsomme, ville lykkes med innovasjon og nyskaping og at de sikrer god konkurranse. De familieeide selskapene blir forbundet med de same egenskapene, men i svakere grad.

Det er stor enighet i Norge når det gjelder eierskap. Det er bare når det gjelder eierskapets påvirkning på ulikhetene i samfunnet, at befolkningen deler seg etter politisk ståsted, ifølge Ipsos. 71 prosent av de røde (definert av Ipsos til å omfatte Ap, SV, MDG, Rødt og Sp) mener eierskap påvirker ulikhetene i samfunnet, mens 51 prosent av de blå (definert av Ipsos til å omfatte Høyre, Frp, KrF og Venstre) mener det samme.

IMF spår nå en arbeidsledighet på 13 prosent i Norge som følge av den store nedstengingen forbindelse med korona. Til sammenligning har professor ved Norges Handelshøyskole Ola Grytten har ifølge Wikipedia beregnet at total arbeidsledighet under den store depresjonen fra 1930 til 1931 steg fra 6,4 i 1930 til 10,4 prosent i 1931. Dette er dramatiske tall. Men det er trøst å finne i den norske oljehistorien og utviklingen av den norske modellen.

Arbeidsplasser blir viktigere enn noen gang. Også i eierskapsdebatten. Og de selskapene som nordmenn mener er best til å sikre sysselsettingen i Norge er statlig eide, fylkes- eller kommunale eller samvirke eid.