Ingeborg Fløtnes - toppsjefen som løser problemer på fjellet sammen med setteren Birk

Publisert: mandag 06. januar 2020
Bilde

HOFF

HOFF er Norges eldste landbrukssamvirke og har eksitert siden 1844. Det hele startet med brennerivirksomhet på Sundnes på Inderøy i Trøndelag, og HOFF har fortsatt fabrikk på samme stedet og produserer også den dag i dag finsprit av potet. HOFF produserer foruten finsprit, potetmel, glykose, potetflakes/granulat, sous-vide poteter, vegetarprodukter og ulike pommes frites-produkter ved sine fire anlegg på Inderøy i Trøndelag, Brumunddal og Gjøvik på Innlandet og Klepp stasjon på Jæren. I HOFF er vi 150 ansatte og vi har i overkant av 500 andelseiere hvorav ca. 240 er aktive potetprodusenter. HOFF omsatte i 2018 for 538 millioner kroner.

HOFF selger sine produkter til både industri-, storhusholdnings- og dagligvarekunder. Vår mest kjente merkevare er HOFF Opphøgde Potetter og HOFF er markedsleder i dagligvare med en markedsandel på 40%. HOFF Liv Laga har i løpet av kort tid blitt nummer to i markedet på salg av frosne vegetarprodukter. Produktene er uten soya og produseres i Norge i motsetning til mange andre vegetarprodukter på markedet.

Hva gjør deg stolt?

Jeg er veldig stolt av den jobben våre ansatte gjør hver eneste dag og det engasjementet de viser for HOFF. I tillegg er jeg stolt av at vi har levert en dobling i omsetning i dagligvaremarkedet gjennom de fem siste årene gjennom at vi har klart å komme til markedet med nye kvalitetsprodukter som forbruker etterspør og at vi har en merkevare som forbruker setter pris på.

Jeg er også stolt over at vi bruker hele poteten og alle poteter. Når vi produserer potetstivelse og potetsprit benytter vi poteter som ikke har en god nok kvalitet til å benyttes som matpotet eller industripotet og reststivelse fra chips- og pommes fritesproduksjon. Bi-produkter fra denne produksjonen selger vi som dyrefòr eller de går til gjødsel. Poteten er dermed sirkulær økonomi. At alle aktørene i verdikjeden – fra bonden, via alle industriaktørene til våre kunder sammen med Staten - klarer å opprettholde en så bærekraftigordning som avrensordningen representerer, er jeg stolt av. I tillegg har vi ca. 240 potetprodusenter som jeg oppfatter er stolte leverandører av potet til HOFF.

Hva er den største utfordringene for HOFF i årene fremover?

Å klare å levere produkter som forbrukeren vil ha til konkurransedyktige priser.

Hva er den største næringspolitiske utfordringen for Norge i årene fremover?

Å opprettholde stabile og forutsigbare rammebetingelser både for oss i industrien og for jordbruksnæringen som sådan.